torstai 9. tammikuuta 2014

Beauty PressureKauniimpi, nuorempi, pehmeämpi iho, sileämpi iho, rypyt pois, laihempi, täyteläiset huulet, pidemmät ripset, tasaisempi ihonsävy, virheetön, täydellinen meikki, täydellinen vartalo, voit olla kuin hän, tämä on muotia, nyt helposti laihaksi, jo 5 viikossa näkyviä tuloksia, osta, kokeile, käytä  laihduta, botox, silikonit, photoshop...koska olet sen arvoinen. Media syöttää meille joka päivä ajatuksia siitä millainen on ihanne vartalo, millainen on ihanne ihminen. Ymmärrän hyvin että ihmiset kaipaavat fantasiaa normaalin arjen keskelle, haluavat katsella kauniita kuvia ja tavoitella kauneutta. Ymmärrän hyvn että ihminen haluaa ja onkin hyvä pitää itsestään huolta ja tehdä olostaan sisältä että ulkoa kauniin ja tuntea itsensä mukavaksi. Milloin kumminkin on liikaa? Onko medialla ollenkaan rajoja mitä ja miten he jakavat tätä "ihanne ihmistä ja miten päästä siihen" kuvaa...kunhan vain rahaa tulee ja tuote myy. Bisnes on kumminkin bisnestä ja raha puhuu.  Kuka on sitten vastuussa siitä mitä nämä epätodellisten ihmisten kuvat, mainokset ja tuotteet saavat aikaiseksi?  Lapsissa ja nuorisossa epävarmuutta, syömishäiriöitä, ahdistusta, masennusta ja pahimmassa tapauksessa he muokkaavat itsestään kirurgisin keinoin juuri sen mitä he olettevat olevansa ja tarvitsevansa.
Media vai kuluttaja? Itse uskon että tähän on vastaus 50/50, media ja kuluttajalla on vastuu.


Olen itsekin alalla joka on pinnallinen ja joskus sorrun mainoksiin,  kokeilen jotain uutta ripsaria tai vaikka ihoa heleyttävää voidetta, tavoittelen omalla kohdalla tiettyä kauneutta mutta en yritä olla yhtään sen enempää kuin itseni. Tiedän miten kuvia muokataan, mikään ei ole siltä miltä näyttää.  Kuvissa olevilta malleilta suurennetaan tissejä, poistetaan senttejä, lisätään tukkaa, korjataan iho etc. Tiedän ettei mikään voide tai meikki voi täysin pieniä ihovirheitä poistaa tai et muutu toisen näköiseksi vaikka mitä voidetta tai meikkiä käyttäisit. Voit korjata ihon sävyä, lisätä hiuksia, pidentää ripsiä, korostaa tai varjostaa kasvojasi mutta se mitä lehdissä ym. näkyy se on tietokoneella tehty.
Aikuiset ymmärtää jo mikä eroaa todellisuudesta ja mikä on fantasiaa, lapset eivät. On meidän vastuu puhua vanhempina, siskoina, kavereina, sukulaisina  mediasta ja siitä mitä ne kuvat oikeasti on ja meidän ei tarvitse tavoitella täydellisyyteen vain olle ylpeitä siitä mitä me olemme.  Voimme jakaa lapsillemme terveellisen minäkuvan erottamalla todellisuuden median luomasta fantasiasta. Doven mainosta lainaten "Puhukaan ensimmäisenä lapsillenne, ennen kuin media puhuu".

“Be yourself; everyone else is already taken.”
― Oscar Wilde-J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti