perjantai 16. elokuuta 2013

Kerro kerro kuvastin...

Tänään hiekkalaatikon keskustelun aiheena oli minäkuva ja itsetunto. Olen törmännyt moniin blogikirjoituksiin jossa käsitellään itsetuntoa, nuorisoa ja lapsia. Miten nuoremalla ja nuoremmalla on isoja ulkonäkö paineita ja huonontunut itsetunto, miten väärän kuvan omat vanhemmat voivat lapsilleen antaa, miten vääristyneet kauneusihanteet ovat ym.  Pohditaan onko tämä median vika, kasvatuksen vika, kulttuurin vika, muodin vika vai yleinen huonontunut mielenterveys vai mikä on
syy, vika? Itse en lähtisi  etsimään vikaa ja syylistä mihin sormensa voi osoittaa, vaan meidän tulisi mennä peilin eteen ja katsoa itseämme. Me emme ole syyllisiä, me emme ole se vika vaan me, sinä olet ratkaisu.
Kuva: thenewinquiry.com/essays/the-mirror-slave-dialectic

Voimme antaa facebookin tilapäivityksien, lehtien kuvat, telkkarin  ja omien ajatuksiemme masentaa itsemme kun lähdemme ajattelemaan "tuon elämä on parempi kuin minun, ei minun elämässä mitään tapahdu", "olen läski, toinen on kauniimpi, pidempi hoikempi..parempi kuin minä"? Me myrkytämme oman mielemme näillä ajatuksilla ja pahemmassa tapauksessa jaamme tätä "ilosanomaa " eteenpäin. Kuten hyvin kirjoitetussa  Äiti on lihava, ruma ja kamala  kirjeessä minkä tytär kirjoitti äidillensä paneuduttiin siihen miten äiti voi antaa tyttärelleen väärän kuvan itsestään. Jos aina lapsen kuulleen puhumme siitä miten "lihava ja ruma" äiti on niin lapsikin alkaa uskomaan niin itsestään. Meidän vanhempian vastuulla on paljon ja osittain myös vastuu lapsiemme itsetunto ja minäkuva.  Vosimme mennä peilin eteen ja katsoa yhdessä tai sitten yksin peiliin ja sanoa "Hei, sinä olet kaunis. Sinä kelpaat sellaisena kun olet ja minä rakastan sinua".  Voimme opettaa lapsillemme ja itsellemme ymmärtämään että meissä on vikoja ja ne viat tekevät meistä meidät, sinusta sinut. Jokaisella on selluliittia, ryppyjä, arpia ja muita pieniä omia vikoja ja se ok, se on normaalia! Halatkaa lapsianne, itseänne ja muita ja kehukaa! Meidän tulisi vain ottaa se peili semmoisena mistä näemme peilikuvamme,heijastuksemme emmekä sitä mitä meidän ei muka pidä olla.
(C.) Timo Koponen, Model: Jasilyn

 Ehkä sen toisen elämä on yhtä kurja, tylsä ja harmaa kuin sinunkin. Me jokainen pyykkäämme, siivoamme ja maksamme laskuja.  Jokaisella on joskus hiukan huono päivä ja näytämme harakanpelättimiltä. Me itkemme ja nauramme, me olemme surullisia ja hyvin onnellisia, me vain olemme. Eikö pitäisi iloita siitä elämästä missä elämme eikä ajatella se toinen on kultaisempaa? Entä jos pääset sinne "parempaan" elämään ja huomaatkin että taas aidan toisella puolella on vihreämpää? Tyydymmeko silloinkaan mihinkään? 

(C.) Timo Koponen, Model. Jasilyn


Otetaan siis yhdessä vastuu itsestämme ja toisistamme ja ollaan rohkeita ja rakastetaan itseämme! Naura, iloitse ja hyväksy itsesi kokonaisvaltaisesti ja  usko itseesi ja elämääsi ja siihen että sinut hyväksytään sellaisena kuin olet.
 Heitän sinulle haasteen:

 Mene peilin  eteen aamulla,

-Katso itseäsi

-Kehu itseäsi

- Sano itsellesi "Minä rakastan sinua!"

Toista tämä joka päivä, olit surullinen, vihainen, kiireellinen mutta tee tämä. Näin sinäkin voit kehittyä itsesi kanssa ja kasvattamaan itsellesi hyvän itsetunnon ja rohkeutta. Se on sinun, tämä on minun elämä ja se on hyvä niin, se on sinun ikioma. Nauti itsestäsi ja elämästä, hymyile!“Imperfection is beauty, madness is genius and 
it's better to be absolutely ridiculous 
than absolutely boring.”
― Marilyn Monroe


-J

ps. Kuvia ei saa käyttää ilman lupaa! Images may not be used without permission!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti